Wat is een 404-pagina?

Lees meer over een 404-pagina

| Blog categorie: Digitale strategie |

404 pagina illustratie

Wat is een 404 pagina?

Een 404-fout treedt op wanneer een webpagina niet kan worden gevonden op de server. Het resulteert in een doodlopende weg waarbij er niets wordt weergegeven op de URL omdat de pagina niet bestaat.

Dit kan gebeuren omdat er nooit inhoud op de URL heeft gestaan of omdat de inhoud is verwijderd. In dergelijke gevallen stuurt de server van de website een signaal naar de browser, waardoor het voor zowel de browser als Google duidelijk is dat er een 404-fout is opgetreden. Dit proces is schoon en effectief.

Wat is een soft 404?

Een ‘soft 404’ is een term die Google hanteert wanneer het vermoedt dat een pagina een 404-foutmelding geeft, maar het signaal hiervan niet duidelijk ontvangt. Hierdoor lijkt het alsof de URL correct werkt, aangezien de server een http 200 OK-statuscode terugstuurt.

Echter, Google herkent of interpreteert de pagina toch als niet functionerend of ontoereikend. Dit kan gebeuren wanneer bepaalde inhoud, zoals tekst, afbeeldingen, scripts en andere elementen, niet correct worden geladen, of wanneer een pagina grotendeels of geheel leeg is.

404 pagina illustratie

Wat is het verschil tussen 404 en soft 404?

Het belangrijkste verschil ligt in het feit dat bij een 404 de server duidelijk aangeeft dat een pagina niet (meer) bestaat, terwijl bij een soft 404 Google dit slechts vermoedt.

Dit onderscheid is van cruciaal belang, omdat we weten dat we de Googlebot niet moeten laten gissen of speculeren. In dit opzicht heeft een harde 404 dan ook de voorkeur boven een soft 404, omdat de zoekmachine dan precies weet waar het aan de hand is.

Hoe los je een 404 of soft 404 op?

Het oplossen van de 404-fout is uiteraard de beste oplossing, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er een speciale 404-pagina beschikbaar is die wordt weergegeven wanneer een 404-fout optreedt. Het is dus van belang dat deze pagina bestaat en geoptimaliseerd is.

Verder kan je een 404 of een soft 404 op één van de volgende manieren oplossen:

  • Pas de link aan
  • De content terugzetten op de pagina nadat je deze per ongeluk had verwijderd.
  • Redirect de pagina/URL naar de juiste pagina

TIP: Als je de 404 of soft 404 hebt opgelost, geef je dit door aan Google Search Console.

Hebben we je aandacht?

Deel ons blogartikel

Neem contact op

Voor meer groei en een sterker merk

This field is for validation purposes and should be left unchanged.