Metatitels en -beschrijvingen

Lees meer over metatitels en -beschrijvingen

| Blog categorie: Digitale strategie |

Wat zijn metatitels en -beschrijvingen?

Metatitels en beschrijvingen zijn stukjes data die aan een pagina zijn gekoppeld en precies beschrijven waar de pagina over gaat. Beide verschijnen op SERP’s (Search Engine Result Pages) om relevante pagina’s te tonen voor de zoekopdracht van een gebruiker.

Goed geschreven inhoud voor deze elementen kan leiden tot een toename van het websiteverkeer en de CTR (Click-Through Rate) van uw inhoud. Hoewel Google heeft aangegeven dat het niet helpt bij uw advertentieposities, kan kwalitatief goede inhoud nog steeds leiden tot een succesvolle pagina in termen van verkeer.

illustratie stappenplan

Stappenplan

Een passende metatitel en -beschrijving kunnen de CTR van uw pagina’s op SERP’s verhogen. Dit artikel biedt een stapsgewijze handleiding die eenvoudig te volgen is, om u te helpen bij het evalueren van de metagegevens van uw eigen website. U zult leren hoe u de titels en beschrijvingen kunt bekijken en wijzigen.

1. Metagegevens exporteren / huidige inhoud bekijken

Om uw huidige metatitels en -beschrijvingen te evalueren, moet u een overzicht hebben van uw hele website om te bepalen welke wijzigingen nodig zijn. Een handige tool om deze informatie te exporteren is de websitecrawlersoftware ‘ScreamingFrog‘. Deze tool kan met behulp van de SEO Spider-functie eventuele fouten in uw huidige titels opsporen en u helpen bij het bepalen welke u als eerste moet oplossen.

Nadat u deze gegevens naar een Excel-document hebt geëxporteerd, dient u er zorg voor te dragen dat u alleen kolommen heeft voor de metatitels, H1’s, H2’s, metabeschrijvingen en de lengte van deze delen van de gegevens. De reden voor het opnemen van de lengte is zodat u kunt controleren of de gegevens voldoen aan de best practices voor tekenlimieten en u kunt voorkomen dat u de ingestelde limiet overschrijdt. Deze limiet zorgt ervoor dat uw titels en beschrijvingen worden weergegeven zoals ze zouden moeten op SERP’s. De ideale limiet voor een metatitel is tussen 40-60 tekens en voor een metabeschrijving is dit tussen 50-160 tekens.

 

2. Bepaal welke gebieden verbetering nodig hebben

Nu u al uw huidige metadata-inhoud in een spreadsheet heeft staan en heeft opgemaakt, wordt het veel gemakkelijker om verbeterpunten te vinden. Om aan te geven welke gebieden herschreven inhoud nodig hebben, moet u in de spreadsheet aangeven op welke pagina’s nieuwe meta-inhoud moet worden geschreven.

Door gegevens uit Google Analytics en Google Search Console te analyseren, kunt u bepalen welke content verbeterd moet worden. Hiervoor moet u kijken naar het aantal paginaweergaven op GSC en het aantal sessies dat een pagina ontvangt op GA. Als een pagina veel weergaven heeft, maar een lage CTR op GSC, is het prioritair om de inhoud ervan te herschrijven om deze overtuigender te maken. Als een pagina in Google Analytics niet het gewenste aantal sessies heeft, dan moet u werken aan het verbeteren van de SEO door de zoekwoorden op de pagina en de titels/metabeschrijvingen aan te passen.

3. Zoekwoordonderzoek

Voordat u uw metagegevens bekijkt, is het belangrijk om te bepalen welke zoekwoorden u prioriteit wilt geven bij het bijwerken van de inhoud. U kunt terugkijken op welke zoekwoorden u eerder hebt getarget en of uw pagina verkeer heeft ontvangen rond die zoekwoorden. U kunt het succes hiervan volgen via Google Search Console, Moz of SEMRush door gebruik te maken van de zoekwoordtracker. Deze tools kunnen u ook helpen bij het identificeren van extra zoekwoorden die u zou kunnen targeten voor uw pagina’s.

 

Als u heeft vastgesteld welke pagina’s moeten worden bijgewerkt met zoekwoorden, vraagt u zich wellicht af hoe u precies zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren. Gelukkig zijn er verschillende tools beschikbaar, zoals de Zoekwoordplanner in Google Ads, Google Trends of AnswerThePublic. Nadat u heeft bepaald welke zoekwoorden u wilt gebruiken, kunt u voor elke pagina een lijst maken met de termen die u eraan wilt toevoegen. Het is belangrijk om deze lijst te rangschikken op basis van uw belangrijkste zoekwoord en vergelijkbare zoekwoorden eronder.

4. Schrijf creatieve en overtuigende nieuwe inhoud

Nu je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, heb je nu al je huidige metadata-inhoud in een spreadsheet staan, heb je beoordeeld welke pagina’s herschreven moeten worden en heb je je zoekwoordonderzoek uitgevoerd. Nu is het tijd om creatief te worden en te beginnen met het schrijven van nieuwe, overtuigende inhoud.

Wanneer u nieuwe inhoud voor titels en beschrijvingen schrijft, is het raadzaam om onderzoek te doen naar de inhoud die uw concurrenten gebruiken voor de zoekwoorden die u belangrijk vindt. Tijdens dit onderzoek moet u notities maken van wat u denkt dat uw concurrenten niet hebben in hun beschrijvingen of titels en uw eigen inhoud zo uniek en opvallend mogelijk maken. Het is namelijk belangrijk dat uw titels opvallen, omdat dit het eerste stuk inhoud is dat een gebruiker ziet. Dit komt omdat de tekst vetgedrukt is en daardoor meer opvalt dan de metabeschrijving.

Voor een goede metatitel zijn de volgende punten van belang:

 • Vermeld de naam van uw bedrijf als het een commerciële website (is om de naamsbekendheid te vergroten.)
 • Voeg de belangrijkste voordelen toe en leg uit waarom een gebruiker op uw zoekvermelding moet klikken.
 • Maak de titel aantrekkelijk en persoonlijk door direct te praten met de gebruiker.
 • Houd een consistente structuur aan voor alle metatitels om het overzichtelijk te houden
 • Vermeld de paginatitel en voeg eventueel een voordeel toe, bijvoorbeeld “CRM-software | Verkoop stimuleren | BEDRIJFSNAAM HIER”.
 • Beperk de lengte van uw titels tot maximaal 60 tekens.
 • Laat de titel mooi aansluiten op de metabeschrijving wanneer deze eenmaal wordt gelezen.

 

Voor een goede metabeschrijving zijn de volgende punten van belang:

 • Geef een nauwkeurige en relevante beschrijving van de pagina.
 • Zorg ervoor dat de metabeschrijving niet meer dan 160 tekens bevat.
 • Voeg indien relevant een call-to-action toe
 • Maak het uniek en opvallend ten opzichte van concurrenten.
 • Gebruik het belangrijkste zoekwoord met prioriteit.
 • Zorg dat het gemakkelijk te lezen is.
 • Vermeld eventuele relevante accreditaties of onderscheidingen die u heeft ontvangen en die relevant zijn voor de pagina.
 • Laat de metabeschrijving goed aansluiten op de metatitel en zorg ervoor dat ze goed samen gelezen kunnen worden.

 

5. Bekijk de wijzigingen en zorg ervoor dat u voldoet aan de best practices

Als u al uw nieuwe titels en beschrijvingen hebt opgesteld en in een document hebt opgeslagen, is het tijd om uw wijzigingen te bekijken en te controleren of u voldoet aan de best practices. Deze omvatten het beperken van de tekens, het nauwkeurig beschrijven van de pagina, en het toevoegen van een CTA aan het einde van de beschrijving, indien relevant. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw metatitel opvalt en verschilt van die van uw concurrenten in de SERP.

Bij het beoordelen van wijzigingen is het belangrijk om rekening te houden met grammaticafouten. Het kan lastig zijn om deze fouten te herkennen in Excel, dus het is aan te raden om de spellingcontrole te gebruiken en de wijzigingen zorgvuldig door te lezen.

6. Werk titels en beschrijvingen bij

Wanneer de titels en beschrijvingen zijn beoordeeld en gecontroleerd op grammatica, is het tijd om ze live op uw website te plaatsen en te testen. Het is aan te raden om bij het lanceren van uw website sectie voor sectie door te lopen en de implementatie te controleren op basis van de URL-structuur.

Door de implementatie te baseren op de URL-structuur, kunt u ervoor zorgen dat u elk onderdeel van uw website beoordeelt. Door te kijken naar de URL-hiërarchie, kunt u de verschillende secties van een site analyseren, zoals bijvoorbeeld mytestwebsite.co.uk/testy/westy/. Begin met het updaten van de ’testy’-pagina en werk vervolgens de pagina’s bij die onder ’testy’ vallen als bovenliggende pagina. Met deze methode kunt u zorgvuldig te werk gaan bij het bijwerken van pagina’s en tijdens het proces kunt u uw sitestructuur evalueren.

Om te zien hoe uw pagina eruit kan zien op een SERP, kunt u gebruik maken van Yoast of de Portent SERP-previewtool om de weergave te bekijken.

7. Het bijhouden van updates en successen

Nu u alle bovenstaande wijzigingen heeft doorgevoerd, is het tijd om het succes van deze wijzigingen te controleren. Maak allereerst annotaties in GA voor de pagina’s waarvoor u de metatitels en beschrijvingen hebt bijgewerkt, zodat u weet waar u moet zoeken naar succesvolle veranderingen. Ga vervolgens naar het GSC-gebied van GA om eventuele wijzigingen in klikken/CTR van de betreffende pagina’s te bekijken.

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de rankings. Hoewel de metatitels/beschrijvingen niet veel invloed hebben op de ranking, is het toch de moeite waard om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in de ranking in termen van relevantie en updates.

Hebben we je aandacht?

Deel ons blogartikel

Neem contact op

Voor meer groei en een sterker merk

This field is for validation purposes and should be left unchanged.